In primul an de viata, mai mult de 90% dintre bebelusi sug degetul sau suzeta. In prima parte a vietii, suptul este un exercitiu necesar. Alimentatia se realizeaza prin supt, desigur, dar si suptul non-nutritiv (adica al suzetei sau degetului) este extrem de important pentru dezvoltarea aparatului dento-maxilar si a musculaturii aferente si chiar pentru o respiratie corecta. Suptul are multiple efecte benefice, reprezentand totodata o modalitate de linistire a bebelusului, de exemplu inainte de somn sau atunci cand cel mic se gaseste intr-o situatie noua si stresanta pentru el (ca de exemplu la medic).
In medie, suptul degetului sau al suzetei inceteaza spre varsta de 24 - 36 de luni. Daca sunt insa prelungite dupa varsta de 4 ani, aceste obiceiuri se asociaza cu efecte negative asupra dezvoltarii aparatului dento-maxilar.
In comparatie cu utilizarea suzetei, suptul degetului dureaza de obicei mai mult. Adesea, suzeta este abandonata cand copilului intra in colectivitate (cresa, gradinita), iar la nevoie se pot utiliza diferite trucuri pentru a face renuntarea nu doar posibila, ci si amuzanta. “Plantarea” suzetei intr-un ghiveci in care, miraculous, a doua zi se va ivi o floare poate fi o idee de astfel de truc. Renuntarea la suptul degetului este mai dificil de realizat comparativ cu renuntarea la suzeta, deoarece degetul este permanent ”la purtator”, iar tentatia de a recurge la el la nevoie este implicit mai greu de biruit.
Riscul de a afecta dezvoltarea dentitiei copilui depinde, de asemenea, si de frecventa si durata obiceiului de supt. Astfel, daca un copil suge suzeta doar cateva minute pe zi inainte de culcare, el va avea risc mai mic de a-i fi afectata dezvoltarea aparatului dento-maxilar in comparatie cu un copil care tine suzeta in gura mai multe ore, iar suptul acesteia este foarte viguros (cu zgomot). De aceea, parintii trebuie instruiti sa limiteze perioada in care copilul sta cu suzeta in gura si sa evite folosirea acesteia la cerere in timpul zilei.
In plus, s-a observat ca suptul degetului produce, asupra dezvoltarii maxilarelor, efecte negative mai severe comparativ cu suptul suzetei. De aceea, este de preferat ca atunci cand parintele observa ca bebelusul incepe sa suga degetul, sa inlocuiasca suptul degetului cu suzeta.
In acest context, suzetele BIBS, create din materiale sigure si de inalta calitate, sunt concepute pentru a oferi confort fara a compromite dezvoltarea naturala a gurii si dintilor bebelusului. Ele sunt alegerea ideala pentru parintii care cauta o solutie sigura si eficienta pentru a calma si consola bebelusul, contribuind in acelasi timp la o crestere sanatoasa si fara probleme dentare pe termen lung.
Articol scris cu ajutorul Asociatia Nationala de Stomatologie Pediatrica din Romania