Perioada de introducere in alimentatia bebelusului a hranei semisolide si mai apoi solide reprezinta un pas de tranzitie foarte important in dezvoltarea copilului pe termen lung . Diversificarea se realizeaza in paralel cu alaptarea ori hranirea cu lapte praf pentru a-i asigura celui mic necesarul de vitamine si minerale de care acesta are nevoie. Obiceiurile alimentare sanatoase incep de la o varsta frageda, de aceea este important ca bebelusul sa se obisnuiasca de mic sa stea la masa impreuna cu voi si sa devina independent din puncul acesta de vedere.Este foarte important ca acest pas sa se faca dupa un plan de alimentatie complementara si cu sfaturile medicului pediatru.
De la 6 la 8 luni, majoritatea bebelusilor sunt mai receptivi si pregatiti sa inceapa sa manance alimente solide. Acest proces functioneaza prin introducerea treptata a alimentelor moi, a piureurilor din legume ori fructe, care sa fie usor de inghitit.
Nu uitati ca fiecare copilas este unic si se dezvolta in ritmul propriu, de aceea este indicat sa incepeti aceasta etapa cand bebe este pregatit si va ofera semnalele potrivite. Daca cel mic poate sta in fundulet fara sprijin si isi poate tine capul singur, daca are un apetit crescut si prezinta un interes mai mare fata de alimente, inclusiv cand este vorba despre alimentele pe care le serviti voi la masa si daca isi deschide gura si se apleaca in fata cand ii este oferita mancare, inseamna ca puteti incepe fara probleme, procesul de diversificare cu alimentele pe care le recomanda medicul in schema de alimentatie.
Diversificarea la bebelusi de la 6 luni- cateva variante de alimente potrivite acestei varste pe langa lapte matern sau formula:
-
Piure de fructe sau fructe pasate (banane, pere, mar, piersici, avocado,etc.)
-
Piure de legume sau legume pasate (morcovi, dovlecei, cartofi dulci, mazare, diverse tipuri de fasole boabe)
-
Piure de carne
-
Tofu pasat
-
Iaurt simplu
-
Cereale fortifiate cu fier (orz, ovaz)
Alimente recomandate pentru perioada de 8-10 luni pe langa laptele matern sau laptele formula:
-
Cantitati mici de branza pasteurizata
-
Fructe pasate (banane, pere, mar, piersici, avocado)
-
Legume pasate (morcovi, dovlecei, cartofi dulci, mazare, diverse tipuri de fasole boabe)
-
Finger foods (cereale, bucatele de omleta, bucatele de cartof fiert, paste fierte, biscuiti speciali pentru bebelusi, bucatele mici de paine)
-
Cereale (orz, ovaz, grau, cereale mixte)
De la 10 la 12 luni cel mic poate manca o gama mult mai variata de alimente (pe langa laptele matern sau praf), printre care se numara si:
-
Branza pasteurizata, iaurt, cottage cheese
-
Fructe pasate sau taiate in bucati mici
-
Legume gatite
-
Mancare gatita (macaroane cu branza, mamaliga cu branza si smantana)
-
Proteina (bucatele mici de carne de pui, peste atent curatat de oase, boabe de fasole, linte sau mazare, tofu)
-
Finger foods (cereale, bucatele de omleta, bucatele de cartof fiert, paste fierte, biscuiti speciali pentru bebelusi, bucatele mici de paine)
-
Cereale (orz, ovaz, grau, cereale mixte)
Este recomandat sa introduceti alimentele la 2-3 zile distanta unul de celalalt, pentru a putea urmari anumite reactii adverse sau anumite preferinte pentru alimentele nou introduse. Alimentul complementar este recomandat sa se ofere inainte de laptele de la amiaza.
Pentru a-l putea integra mai bine pe cel mic in atmosfera familiei la masa este recomandat sa folositi scaunele de masa deoarece bebelusii au nevoie sa stea pe o suprafata sigura, in pozitie verticala pentru a putea inghiti corect.
Nu uitati ca fiecare bebelus este unic si are nevoie de rabdarea si grija voastră pentru a se putea dezvolta intr-un mod sanatos.