Organizatia Mondiala a Sanatatii afirma ca laptele matern reprezinta hrana ideala pentru sugari si recomanda ca acestia sa fie alaptati exclusiv pana la varsta de 6 luni. Daca alaptarea decurge cu succes, este minunat! Este o experienta frumoasa sa iti poti hrani la san bebelusul. Cu toate acestea, parintii pot hrani bebelusii cu biberonul fie din necesitate, fie din alegerea personala.
In acest articol, vom discuta daca hranirea cu biberonul are aceeasi putere de a crea legaturi parinte-copil ca si alaptarea si despre cum poti dezvolta o conexiune cu bebelusul in cazul in care nu poti sa alaptezi.
Poate hranirea cu biberonul sa creeze aceeasi legatura ca si alaptarea?
Raspunsul scurt este Da! Pentru ca este mai mult decat biberon sau san! Ceea ce conteaza cel mai mult este ca bebelusul sa fie hranit si iubit, si exista multe modalitati de a construi o legatura puternica cu un bebelus, fie ca este vorba despre alaptare sau hranirea cu biberonul.
Sfaturi pentru a dezvolta o conexiune cu bebelusul in timpul hranirii cu biberonul
Hranirea este o modalitate excelenta de a dezvolta o legatura cu bebelusul tau - indiferent daca se face la san sau cu biberonul.
Iata cum poti dezvolta o legatura cu bebelusul in timpul hranirii cu biberonul:
- Mentine bebelusul aproape de tine in timp ce il hranesti.
- Uita-te in ochii bebelusului si mentine contact vizual.
- Concentreaza-te asupra bebelusului si nu asupra televizorului, computerului sau telefonului.
- Interactioneaza cu bebelusul; chiar daca nu poate raspunde, tot te asculta!
- Canta bebelusului. Daca nu iti plac cantecele pentru copii sau cantecele populare, poti canta in soapta una dintre melodiile tale preferate.
- Tine bebelusul de manuta in timpul hranirii. Atingerile si contactul piele pe piele sunt modalitati puternice de a crea o legatura cu micutul. Studiile au constatat ca atingerea fizica poate stabiliza ritmul cardiac si respiratia bebelusului, poate reduce plansul si poate contribui la crearea unei legaturi stranse intre parinti si bebelus.
Toate acestea pot ajuta copilul sa se simta iubit, in siguranta si atasat de persoana care il hraneste. Hranirea cu biberonul poate oferi, de asemenea, o oportunitate pentru ca tati, parteneri si alti membri ai familiei sa joace un rol activ in hranirea si ingrijirea bebelusului, ceea ce poate contribui la consolidarea legaturii lor cu bebelusul.